Perimet e duhura për të gjitha stinët

Kam marrë një shkrim nga Spesa 2.0 ku lista e perimeve  është e ndarë sipas muajve. Kam shtuar versionet shqip dhe anglisht.

Unë ju kujtoj se konsumimi i perimeve sezonale ndihmon për të ulur ndotjen e mjedisit (konsum më i vogël i karburanteve për ngrohje/ftohje të serave për kultivim) dhe të sigurojë një sasi më të madhe të mineraleve, fibrave dhe vitaminave.

Download

Posted in Akuaponike | Tagged , , , | Leave a comment

Zend Framework Uploadify Extension

Zgjerim interesant i Zend Framework për t’u marrë me ngarkimin e dokumenteve me library jQuery Uploadify.

http://gondo.webdesigners.sk/zend-framework-uploadify-extension/

Posted in Zend Framework | Tagged , , | Leave a comment

Apache Lucene Eurocon Barcelona 2011:
Prezantimet e publikuara

Mbi 300 pjesëmarrës kanë arritur në një ndër qytetet më të bukura të Evropës, që të marrin pjesë në një konferencë dy-ditore ku u shfaqen  shumë prezantime interesante

Search + Big Data: It’s (still) All About the User
http://www.lucidimagination.com/sites/default/files/file/Eurocon2011/Ingersoll_Lucid_Eurocon-keynote.pdf

Architecting the Future of Big Data & Search
http://www.lucidimagination.com/sites/default/files/file/Eurocon2011/Baldeschwieler_HortonWorks_LuceneEurocon20111018.pdf

Realtime Search at Twitter
http://www.lucidimagination.com/sites/default/files/file/Eurocon2011/Busch_twitter_realtime_search_eurocon_11.pdf

Portable Lucene Index Format & Applications
http://www.lucidimagination.com/sites/default/files/file/Eurocon2011/AndrzejBialecki-Eurocon-2011.pdf

Adapting Ajax-Solr to Compare Document sets
http://www.lucidimagination.com/sites/default/files/file/Eurocon2011/Eurocon2011_JoanCodina.pdf

Configuring Mahout Clustering Jobs
http://www.lucidimagination.com/sites/default/files/file/Eurocon2011/scholten_Configuring_Mahout_Clustering_Jobs_Eurocon2011.pdf

Solr 4 Highlights
http://www.lucidimagination.com/sites/default/files/file/Eurocon2011/miller_solr4highlights2_eurocon2011.pdf

Improving Solr’s Update Chain
http://www.lucidimagination.com/sites/default/files/file/Eurocon2011/Jan%20Hoydahl_Improving%20Solrs%20Update%20Chain_Eurocon2011%20.pdf

Archive-It: Scaling Beyond a Billion Archival Webpages
http://www.lucidimagination.com/sites/default/files/file/Eurocon2011/Binns_archiveit_eurocon2011.pdf

Search Analytics: Business Value & BigData NoSQL Backend
http://www.lucidimagination.com/sites/default/files/file/Eurocon2011/otis_gospodnetic_search_analytics_lucene_eurocon_2011_0.pdf

Just the Job: Employing Solr for Recruitment Search
http://www.lucidimagination.com/sites/default/files/file/Eurocon2011/Charlie%20Hull%20Eurocon2011-Flax-JustTheJob.pdf

Multilingual Search and Text Analytics with Solr
http://www.lucidimagination.com/sites/default/files/file/Eurocon2011/Steve_Kearns_MultiLingual_Search_Eurocon_2011.pdf

Relevance at Cengage: English & Non-English Content
http://www.lucidimagination.com/sites/default/files/file/Eurocon2011/Provalov_Cengage_Relevance-Cengage-English-NonEnglish-1_eurocon2011.pdf

Scaling Search at Trovit with Solr & Hadoop
http://www.lucidimagination.com/sites/default/files/file/Eurocon2011/MarcSturlese_scalingsearchTrovit_eurocon2011.pdf

Lessons Learned: Refactoring a Solr-Based API App
http://www.lucidimagination.com/sites/default/files/file/Eurocon2011/Koster_refactoring-a-solr-based-api-application_eurocon2011.pdf

Natural Language Search in Solr
http://www.lucidimagination.com/sites/default/files/file/Eurocon2011/Teofilie_NaturalLanguageSearchInSolr_eurocon2011.pdf

Securing Documents in Solr with Manifold CF
http://www.lucidimagination.com/sites/default/files/file/Eurocon2011/Wright_Nokia_ManifoldCF_Eurocon%202011.pdf

Improved Search with Lucene 4
http://www.lucidimagination.com/sites/default/files/file/Eurocon2011/Muir_Eurocon_ImprovedSearchLucene4_eurocon2011.pdf

Enterprise Search: FAST ESP to Lucene Solr
http://www.lucidimagination.com/sites/default/files/file/Eurocon2011/Michael_mcintosh_ESP2Solr-Eurocon-2011.pdf

More Powerful Solr Search with Semaphore
http://www.lucidimagination.com/sites/default/files/file/Eurocon2011/Jeremy%20Bentley_Semaphore_search_Eurocon2011.pdf

Lucene Today, Tomorrow & Beyond
http://www.lucidimagination.com/sites/default/files/file/Eurocon2011/Willnauer_today_tomorrow_and_beyond_eurocon2011.pdf

Designing Mobile Search
http://www.lucidimagination.com/sites/default/files/file/Eurocon2011/TATE%20-%20Designing%20mobile%20search_eurocon2011.pdf

Solr on Windows: Does it Work? Does it Scale?
http://www.lucidimagination.com/sites/default/files/file/Eurocon2011/TeunDuynstee_Solr%20on%20Windows%20-%20Eurocon2011.pdf

The Many Facets of Apache Solr
http://www.lucidimagination.com/sites/default/files/file/Eurocon2011/Seeley_Eurocon_SolrFacets.pdf

Search, REST & Play! Video Discovery
http://www.lucidimagination.com/sites/default/files/file/Eurocon2011/JAlexander_restplay_Eurocon2011.pdf

Text Analytics in Enterprise Search
http://www.lucidimagination.com/sites/default/files/file/Eurocon2011/Danielling_TextAnalyticsinEnterprise%20Search-Eurocon2011.pdf

Heavy Committing: Flexible Indexing in Lucene 4
http://www.lucidimagination.com/sites/default/files/file/Eurocon2011/Schindler-FlexibleIndexing_eurocon2011.pdf

Understanding & Visualising Solr ‘explain’ Information
http://www.lucidimagination.com/sites/default/files/file/Eurocon2011/Kuc_Solr.pl_Understanding%20and%20Visualizing%20Solr%20Explain%20information_eurocon2011.pdf

Solr at Virgin Money Giving
http://www.lucidimagination.com/sites/default/files/file/Eurocon2011/Bramley_Solr_at_VMG_eurocon2011.pdf

Randomized Continuous Testing: Solr and Lucene Use Case
http://www.lucidimagination.com/sites/default/files/file/Eurocon2011/Gifford_usingforreal_eurocon2011.pdf

Solr on EC2
http://www.lucidimagination.com/sites/default/files/file/Eurocon2011/Erickson_SOlron%20EC2_Eurocon2011.pdf

Better Search Engine Testing
http://www.lucidimagination.com/files/Donovan%20Gregg%20-%20Solr%20Lucene%20at%20Etsy.pdf

Solr @ Etsy
http://www.lucidimagination.com/sites/default/files/file/Eurocon2011/Gio_Kincade-Solr_Etsy_eurocon2011.pdf

Morphological Analysis and Named Entity Recognition for your Lucene/Solr Search Applications
http://www.lucidimagination.com/sites/default/files/file/Eurocon2011/INTRAFIND_Goller.pdf

Java 7 and Lucene: the story behind the story
http://www.lucidimagination.com/sites/default/files/file/Eurocon2011/Schindler-Java7_eurocon2011.pdf

Navigating Subdocuments with Solr
http://www.lucidimagination.com/sites/default/files/file/Eurocon2011/Khudnev_Lightning_Searching_Sub_documents_with_Solr.pdf

Powered by Lucene: IBM Content Analytics with Enterprise Search
http://www.lucidimagination.com/sites/default/files/file/Eurocon2011/Wolf_Lightning_IBM%20Content%20Analytics.pdf

Solr performance monitoring
http://www.lucidimagination.com/sites/default/files/file/Eurocon2011/Provenzov_Lightning_searching_in_more_than_140_years_newspaper_articles_def-3.pdf

Për të parë videot dhe të merrni më shumë detaje për secilin prezantim, ju mund të lidheni në faqen zyrtare:
http://www.lucidimagination.com/devzone/events/conferences/ApacheLuceneEurocon2011_presentations

Posted in Data mining | Tagged , , , , , | Leave a comment

MoMA Botanicalls shfaqë punën e koleksionit të përhershëm

MoMA (për ata që nuk e dinë është i famshmi Muzeu i Artit Modern) ka miratuar shtimin e Botanicalls në koleksionin e tij të përhershëm.

Projekti përdor të njejtin chip të Botanicalls Arduino dhe lejon një ndërveprim midis bimëve dhe botës së jashtme.

Lidhja në artikullin origjinal.

http://www.botanicalls.com/2011/10/moma-acquires-botanicalls-for-permanent-collection/

Posted in Arduino | Leave a comment

Redis 2.4: Ulje mbresëlënëse në përdorimin e memories

Robert Schultz, botoi një post me një krahasim të përdorimit të memories në mes Redis Redis 2.2 dhe 2.4

Lidhja në artikullin origjinal.

http://cosmicrealms.com/blog/2011/10/03/massive-decrease-in-memory-usage-with-redis-2-dot-4/

Posted in NoSQL | Leave a comment

Si të përdorni MongoDB me Amazon Web Services (EC2)

Prezantim interesant se si të përdorim MongoDB me shërbimet Amazon cloud computing

Posted in MongoDB | Tagged , | Leave a comment

Akuaponika, module të ndryshme

Nga një detaj të shkurtër të çdo moduli për t’u përdorur në një sistem të akuaponikës
- Moduli i përmbatjes
Mund të bëhet në fushë të hapur, në tokë, zakonisht duke përdorur një serë, në këtë rast duhet të përdoret diçka e përshtatur. Unë nuk kam menduar se çfarë të bëjmë, kam menduar për diçka si copë çarafësh plastike për të mbajtur temperaturën në nivel gjatë natës.
- Moduli i prodhimit kryesor
Përdorni dy pishina të quajtur “mbi tokë”. Dimensionet janë; katër metra nga dy metra dhe shtatëdhjetë centimetra në thellësi”. Njëra pishinë përdoret për peshk dhe tjetra për karkaleca dhe bimë (fruta dhe perime). Më shumë gjasa edhe një seri e pishinave të vogla të cilat do të përdoren për filtrimin fizik dhe atë të mbeturinave biologjike të krijuara nga peshku dhe karkalecat.
- Moduli ngrohjes
Përdorni një pishinë, ende nuk është vendosur për përmasat e saj për të ruajtur nxehtësinë e ujit nga dielli. Për të ngrohur ujin duhet përdorur një tub i vendosur në një spirale, gjë që e cila minimizon hapësirën.
- Moduli i ftohjes
Mendohet për një frigorifer të vogël të 12-volt, fillimisht kjo formë nuk do të jetë e zbatueshme. Kjo nuk është e nevojshme të flitet pasi që temperatura e ujit nuk mund të kalojë temperaturën prej 25 gradë celcius.
- Moduli i kontrollit dhe menaxhimit
Në një sistem të mirë të akuaponikës duhet të kontrollohet uji si për pH ashtu dhe për përçueshmërinë elektrike. Në projekt, kam vendosur që të përdori një kontrollues mikroprocesor të automatizimit të proceseve të kontrollit (si temperatura e ujit) dhe të menaxhimit (p.sh. ushqimin nëpër pishinat e peshqve)

Posted in Akuaponike | Tagged , , , | Leave a comment

Cilat bimë mund të përdoren në akuaponikë?

Këtu kemi një listë të shkurtër të bimëve që ne i përdorim në sistemin tonë të akuaponikës (nuk ka renditje të veçantë)

Domate
Arugula
Kungullesha
Barishtë e qepëve (chive)
Speca
Lakërishtë
Majdanoz
Sherebelë
Borzilok
Kastravecë
Marule
Bizele
Patëllxhan
Qepë
Hudhër
Spinaq
Panxhar
Selino
Çikore
Koriandër
Citronelë
Pjepër
Shalqi
Luleshtrydhe/dredhëza

Aktualisht në sistemin tim akuaponik, përdori: hudhër, arugula, domate (domate qershi ato që janë shumë të shkurtra) dhe borzilok. Po përgatitem në të ardhmën të përdori: qepë, speca, mentë, sherebelë, lakërishtë dhe kungullesha.

Posted in Akuaponike | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

Provoni membase dhe ju nuk do të dëshironi të përdorni më memcached

Nuk e di nëse keni përdorur ndonjëherë memcached për të shpejtuar faqet e internetit tuaj, si një zgjidhje të mirë, por kur ju filloni të keni disa serverë, ndodhë që nganjëherë memcache të jetë i kufizuar.
Kohët e fundit, pas leximit të një artikulli në Blogun rynop, pata dëshirë të provoj membase (orë dhe pjesë e komunitetit couchbase, një NoSQL e shkëlqyer e të dhënave) dhe më duhet të them se ishte shumë më e mirë se memcached, ja lista e arsyeve se pse membase është më e mirë se memcached:

* Instalim të shpejtë dhe të lehtë në clustering,
* Nuk ka ndryshime në kodin e aplikimit (zakonisht përdorin PHP me shtesa të PECL). Nëse përdoren të gjitha veçoritë e avancuara të membase ka ende nevojë për pak punë në modifikimin e kodit,
* Modifikim dinamik të nyjeve pa humbje të të dhënave,
* Ka dy lloje të ndryshme të ruajtjes (në membase quhen bucket),
- Membase;
- Memcache.
* Administrim të shkëlqyer të Graphic User Interface (GUI),
* Dokumentim të gjerë disponibël,
* Mbështetje të komuniteti të gjërë.

Posted in datacenters, NoSQL, Sistemi scalabili | Tagged , , , , , | Leave a comment

Tutorial: Krijo harta interaktive me Polymaps, dhe TileStach MongoDB

Hans Kuder, nga Goalfinc ka botuar tre mësime për të mësuar përdorimin e MongoDB, PostgreSQL / PostGIS, dhe JavaScript për të ndërtuar harta interaktive:

Pjesa 1: Qëllimet dhe pjesët e ndërtimit
Pjesa 2: Të dhënat gjeografike, PostGIS, dhe TileStache
Pjesa 3: Veprimi dhe përdorimi i MongoDB

Posted in MongoDB, NoSQL | Tagged , , , , , | Leave a comment